Stora guiden till mobilfotografering.

Jag har fått frågan om hur jag tar och redigerar mina mobilbilder ett antal gånger så nu tänkte jag dra tummen ur röven och göra en liten guide till det. Mitt sätt att ta mobilfoton är nämligen ytterst prestigelöst, färgglatt och lättskapat! Bara kul med andra ord! Jag älskar nog också just därför hela instagramkonceptet - få skapa ett färgglatt kollage av fångade ögonblick mitt i livet, utan så mycket krav.
 
INSTAGRAM
Jag älskar instagram! Det är ju tack vare instagram jag ens funnit kärleken för mobilfoto. Så låt oss prata lite om instagram först! Är man en inbiten instagrammare är man nog väl medveten om att instagram inte längre bara är ett prestigelöst forum där man förut la upp suddiga bilder på en bulle med den informativa texten "kanelbulle". Det har snarare blivit en stor och viktig kanal för många, både för små och stora företag/privatpersoner att nå ut och många instagramkontons bilder är inte längre ens tagna med mobilen. Många instagrammare vet jag även är måna om att hela sitt instagramflöde ska ha en röd tråd när det gäller t.ex. färger och former. Andra lägger istället ner vikten på texterna till sina bilder. Andra har offentlig instagram, vissa bara för sina nära och kära. Själv har jag genomgått ett antal prestationsångestkriser innan jag tillslut bestämde mig för det motto som kändes bäst i magen: fota det jag vill fota och färgglatt! Med andra ord alltid följa min egna magkänslan.
 
Så det leder till att mitt instagramflöde för det mesta ser ut som nedan - ett hejdundrans färgglatt virrvarr!
 
 
I skrivande stund har jag 198 följare och i instagram mått mätt är det inte alls särskilt mycket. Men för egen del lägger jag inte någon större vikt vid det längre. Jag har kommit fram till att för mig känns det roligare att ha ett mer personligt, färgsprakande och prestigelöst instagramflöde än att kanske satsa på ett proffsigare mer genomtänkt instagram. Och vad vill jag egentligen få sagt? Jo att du ska känna efter själv såklart. Det är liksom alltid, alltid det viktigaste tycker jag när det kommer till både kreativitet men även till sitt förhållande med sociala medier. Detta kan egentligen helt enkelt översättas till att bli en guide i hur du tar färgglada och livspeppiga bilder, för det är det jag själv valt att vilja göra med mina mobilfoton :) 
 
FOTOGRAFERANDET
 
När det kommer till själva fotograferandet tycker jag personligen det finns tre viktiga punkter, som gäller oavsett vad en fotar med. Jag pratar såklart om Ljuset, Komponering och Blicken. 
 
Ljuset is your buddy. Ljus är det bästa en fotograf vet, det är det du "målar" din bild med. Det går att leka oändligt med ljuset för att få fram olika effekter. Det finns även otagliga oskrivna regler om hur man ska ljussätta sina bilder men det tycker jag själv är rätt trist att prata om (googla om du är nyfiken, finns massa bra info), så jag vill mer trycka på vikten av att våga leka och testa för att få fram olika känslor, djup och dimensioner av dina bilder. Kolla hur din bild blir i starkt solljus - fräts färgerna sönder eller förstärker dom det, hur kan du leka med skuggans olika former eller vad händer om du istället för att vända ditt ansiket mot ljuset, vänder dig ifrån, vad blir effekten? LEK! 
 
Komponering is your other buddy och bör ses som en kär vän till ditt fotograferande. Vad är komponering kan man kanske undra? Det är enkelt förklarat hur du leker med perspektiven i din bild. Tar du bilden ovanfrån, från sidan, har du raka linjer i bilden elle sneda, har du ditt fotoobjekt i mitten av bilden eller placerat i hörnet av din bild osv. Inte helt förvånade är komponering väldigt avgörande för hur din bild talar, vilken känsla den ger och vilket djup den har. Med andra ord är detta minst lika viktigt som ljuset. Här är min eviga uppmuntring desamma - lek!
 
Här är däremot 6 enkla och rätt klassiska komponeringstänk.
 
 
Tips 1. Förgrund, mitten och bakgrund. Det ösregnar och är magiskt ljus i Stockholm och jag står dyblöt under ett paraply och tänker "måste fota detta magiska!". Först tar jag en bild utan paraplyet i överkanten av fotografiet men bestämmer mig sedan för att ta med för att 1. förmedla känslan av att stå under paraplyet och 2. ge bilden ett annorlundare djup än om att jag bara hade skippat den. Testa att komponera en bild med någonting i förgrunden (i detta fall paraplyet), fokuset i mitten (regnet och muren) och någonting i bakgrunden (stadens skyline). Testa även att skifta på vad du ska låta kameran ha sitt fokus på och upplev de olika dimensionerna en bild kan få då. 
 
 
Tips 2, fota ovanifrån. Matbilder är otroligt tacksamt att fota från ovan eftersom 1. det blir i princip alltid snyggt och tilltalande matbilder där beskådaren får njuta av alla färger och former och 2. just mat tycker jag personligen lätt kan bli rätt platt i känslan om man fotar från t.ex. sidan och det kan även lätt bli rörigt runt omkring. Det krävs helt enkelt lite mer utav en om man ska lyckas dra av en tilltalande matbild från t.ex. sidan! Men jag är, förutom matfotografi, väldigt förtjust i ovanperspektivet i övrigt också. Våga gå nära och ställ dig/luta dig över dina fotoobjekt. Tänk till exempel så mycket tristare bilden hade blivit på min powernappande pappa i solen om jag hade suttit kvar på golvet bredvid och bara tagit fotot ifrån sidan. Istället ställde jag mig upp och tog fotot från ovan. Starkare effekt? Ja!
 
 
Tips 3, linjerna. Att ha raka linjer i sina fotografier är ofta rätt tacksamt. Det ger ögat en harmonisk känsla och ger en balanserad bild. På bilden ovan är färgerna även i samma kulörer och ljus vilket också är otroligt tacksamt för ett foto (och för att inte tala om kamerans egna färgmätning). Fast vet ni, jag tänker cirkus aldrig på mina linjer. Ibland blire rakt, ibland snett åt helvete. Tycker inte man ska fastna i någon oskriven komponeringsregel, viktigaste ska alltid vara att försöka förmedla sin känsla. 
 
 
Tips 4, kapa! Det kanske låter bryskt men göre! Kapa, klipp, beskär, zooma in och vänd upp å ner på bilderna. Så, så enkelt och ofta rätt effektfullt. En bild man först tog vänd åt rätt håll kan ofta få en helt annan känsla bara man vänder den upp å ner till exempel eller beskär på ett annorlundare sätt.
 
 
Tips 5, skippa mittenplaceringen ibland. Det är lätt att alltid placera sitt fotoobjekt i mitten av sin bild. Det är oftast ett säkert kort och blir sällan fult men ibland kan en bild bli lite ointressant. Testa att komponera så att ditt fotoobjektiv kanske är på ett hörn av fotot eller bara lite, lite från mitten. Det finns något som kallas för "det gyllene snittet" inom bland annat fotovärlden. Det kan väldigt kort förklaras som att en bild har olika linjer och där linjerna möts på bilden där ska själva "händelsen" i bilden ske. Det skapar en viss harmoni och jämvikt i bilden nämligen. Äh, svårt att förklara och helt ärligt? Så förbannat tråkigt. Tänk inte så överdrivet mycket, testa desto mer! Skippa mitten emellanåt helt enkelt. 
 
 
Tips 6, be creative och prestigelös. Låter ju lätt krystat ja och räck upp en hand om ni läst mig skriva "prestigelös" tusenhundra gånger i denna blogg? Haha. Men faktiskt! Jag har genomgått så otroligt, otroligt mycket prestationsångest när det gäller mitt fotograferande och min största insikt är alltid - det är inte värt det. Det är inte värt att jämföra sig, fastna i oskrivna regler eller fastna i något tänk som någon sagt att en ska ha. Jag vill fånga olika saker i olika tider av mitt liv and that's fine. Ibland följer mina bilder omedvetet varenda liten sketen oskriven regel nånsin skrivits eller enligt varje nuvarande trend och ibland följer den inte en enda. För ibland vill jag bara en fånga en känsla, ibland vill jag komponera en välbalanserad bild och ibland vill jag bara vara kreativ. Våga testa idéer, våga låta dig själv vara kreativ (jag vet, det är superläskigt ibland!) och undvik att fastna i prestigeträsket. 
 
Blicken är din tredje viktiga buddy och en nära anhörig till både Ljuset och Komponering. Personligen tycker jag det finns duktiga människor som kan fotografera och sedan finns det människor som inte bara är duktiga på att fotografera utan som också har blicken. Det är extremt luddigt och kanske inte min mest utarbetade förklaring, det hör jag själv men med blicken menar jag att man ser. För mig personligen är det just blicken som är det roligaste med att fotografera - jag önskar alltid öva på min blick. Att se bilder, se känslor, se olika ljus, små små detaljer som gör hela helheten och se ögonblick som i illfart kan försvinna. När jag tappade min tro och lust för att fotografera i och med min depression och någonstans hade börjat tänka på fotograferandet igen började jag just med mobilens kamera först. Jag tog kort på det jag såg med "blicken". Det hjälpte så otroligt mycket i min önskan att hitta tillbaks till fotolusten. Det är mitt eviga och viktigaste fotoråd för den som vill fota att börja alltid med blicken. Öva dig att se. Med vänliga hälsningar Flummiga Tanten. 
 
REDIGERA
 
Att redigera sina bilder tycker jag är superviktigt om man eftersträvar färgglada bilder! Oavsett hur bra kvalité eller i hur bra ljussättning du haft med dina fotografier behöver nästan alltid alla foton lite hjälp på traven med att förstärka färgerna och ljuset i bilden. Jag använder två appar för min mobilredigering. Snapseed och VSCOcam. Ladda ned nu genast för lovar, det är mycket enklare än du tror!
 
Snapseed.
 
 
När jag tagit ett mobilfoto och ska redigera det öppnar jag först upp appen Snapseed. Inne i appen öppnar jag upp bilden i appen, trycker sedan på den lilla gråa pennan och får upp detta (← bilden till vänster). Jag använder bara funktionerna under knappen Finjustera i denna app. Tryck på den! Då kommer det se ut som bilden till höger →. Här använder jag mig i 95% ut av fallen Ljusstyrka, Atmosfär, Konstrast och Mättnad. De fyra först med andra ord. Nu kan jag tyvärr inte ge exakta siffror, inte för att jag är snål utan för att jag är totalt sämst på att själv ens memorera vad jag brukar hamna på för siffror. Jag bara drar lite hit å lite dit. Men lite såhär!
 
1. Drar upp ljuset en aning. Dra fingret åt höger →
2. Drar antingen ner eller upp Atmosfär. Har egentligen inte fullt pli vad detta är för något men skulle ändå vilja påstå att den kan översättas till klarhet/lyster. Alltså ifall du vill klara/lysa upp upp konturerna/färgerna i din bild eller tvärtom. Jag brukar ofta vilja klara/lysa upp dem lite = dra fingret åt höger →
3. Kontrast. Öka såklart! Älska kontrast. Dra fingret åt höger →
4. Mättnad. Denna får man va lite försiktig med men I'm a färgjunkie så jag brukar ofta höja mättnaden på mina bilder. Men obs! Ibland är det också en väldigt snygg effekt att faktiskt också dra ner mättnaden på sina bilder för en annan känsla. Testa :)
 
 
Sedan trycker jag på spara! Då kan bilden ha genomgått en förändring som ovan. Inga större krusiduller egentligen, bara lite förstärkning! Ibland är jag nöjd med bilden redan här men allt som oftast tar jag även in bilden i VSCOcam. 
 
VSCOcam.
 
 
VSCOcam kan förklaras som en betydligt bättre och mer avancerad filterfunktion än Instagrams egna. En app med oändliga redigeringsmöjligheter helt enkelt. Jag utnyttjar inte ens hälften av alla funktioner men känner heller och ännu inget behov ut av det. Men såhär använder jag det!
 
1. Efter att jag grundredigerat min bild i Snapseed öppnar jag upp bilden i VSCOcam. Här brukar jag eftersträva att mitt VSCOcam "flöde" ska se ut som mitt instagramflöde för att se lite hur det kommer se ut på instagram sedan. För lite petig är jag att nog allt. Vill att det ska vara hyfsat variationsrikt och inte bara massa selfies på rad :)) 
 
2. Sedan trycker jag upp den bilden jag vill redigera. När du laddar ned VSCOcam kommer du få några filter som är gratis och som ingår men man kan även köpa till fler filter. Många paket kostar inte mycket alls och är definitivt värt om man tycker det är kul med att redigera sina mobilfoton. Jag har köpt några och har redan glömt vilka det var (haha, sorry så ostrukturerad) men mitt favvofilter för svartvita foton heter i alla fall X1, ett annat favvofilter som är lite mindre färgsprakande (for once) heter HB1 och ett tredje heter rätt och slät 06. Tror faktiskt alla de är köpta med olika filterpaket. Men VSCOcams egna gratis filter är också bra, testa dig fram!
 
3. När jag valt ett filter, trycker jag en gång till på det valda filtret så jag kan reglera hur mycket av filtrets effekt jag vill ha (också kallat för opacitet). Brukar dra ner till ca 8-10. 
 
Sedan är jag klar! Finitos!
 
 
Håhåjaja, det här tog tid att skriva ihop hörni, hoppas i alla fall någon liten pytteperson fick liiite mobilfotograferingspepp?! Var det svar nog på era frågor, tro? Hoppas! Är det något mer ni undrar över ska jag göra mitt yttersta att försöka svara på det såklart. HAPPY MOBILFOTANDE!
4 kommentarer
Stina - Tillvaron.se

Men wow vilken diger guide! Du får någ ändra namnet på kategorin "Små guider", haha! Hur bra som helst. Tycker det är svårt ibland att förklara hur man tänker när man tar och redigerar bilder, så mycket som är magkänsla liksom :)

Svar: Hahaha, sant, den får kanske byta till "mega guider", höhö. Tack fina du! O ja, det är sjukt svårt att bena ut sitt fotograferande och jag tycker att man inte ens alltid behöver göra det - fota efter magkänsla är bäst i slutändan för sin egna känsla!
Sara Holmberg

Sara TRÄNINGSGLÄDJE

kul att läsa. det här med att öva på blicken - spännande! men, hur sjutton gör man? :)

Svar: Kram! Haha, jaaa, det är en sådan flummig diskussion det där med blicken, I admit men jag ska suga på karamellen och försöka återkomma om hur jag brukar tänka kring blicken i alla fall.
Sara Holmberg

Maja

Å vad bra!! Fantastiskt! Kram

Svar: Vad roligt att dem uppskattas, gör ansträngningen tusen gånger mer värd!! Kram!!
Sara Holmberg

Agnes

Tack tack för de bra tipsen!