dö aldrig, livet.

 
snart får vi semester. jag vill nästan gråta för att jag längtar så mycket. men kanske jag mest längtar till att vara ännu mer nära. det river i mig. för jag vill så gärna vara närmare kärnan. nära min livsbuddy, vänner, naturen, kvällsbaden, familjen, maten, de djupa tankarna, de guppande asflabben. jag vill känna gräset mot fötterna, havets vågor i håret, lukten av sommarregn i näsborrarna. höra mig själv. plocka en blomma. sätta bakom örat. jag vill drömma stort och vågat. jag vill måla våra liv i storartade galna visioner. jag vill att vi gör skillnad, att vi bryr oss, att vi orkar med komplicerade icke-svar på våra frågor, jag vill att vi ska älska flämtandes och närvarande, att vi hör. hör livet. 
 
kanske är sanningen att jag är rädd. för så mycket bra händer nu i livet som är mitt. så mycket faller på plats. och jag får sån panik mitt i lyckan. för jag tänker att snart måste nog jag också krossas igen. precis som så många andras liv, ska mitt snart också krossas. för varför får jag allt det här, när någon annan inte får någonting. varför får jag fortsätta älska en funnen kärlek, när någon annan förlorar sin till döden. det är inte rättvist och jag vågar nästan inte bli kär. vågar inte lita på livets medryckande medvind.
 
det är så dumt. för jag vet ju. att i livet ingår både födelse och död. i samma liv. vi älskar men är hela tiden rädda för att förlora det vi älskar. såklart. för det är ju så stort att våga älska. jag viskar det ofta "dö aldrig". dödsångest kanske någon skulle kalla det, men kanske är det egentligen min djupaste kärleksförklaring till livet. jag älskar dig så jävla mycket att jag är livrädd, livrädd för att förlora dig till något jag står maktlös inför. dö aldrig, livet. snälla, dö aldrig. 
 
så jag längtar. för jag vill vara nära kärnan. jag vill kapsla in stunderna, blunda och känna att jag är där. jag är här, livet. hör du mig? jag är här. jag älskar dig. låt mig älska dig. 
2 kommentarer

om bröllopsplanering.

 
jahopp. plötsligt tre veckor kvar. de kommer i vågor. ena timmen lugn som en filbunke, andra helt lamslagen av stressen. och när folk frågar så känner jag mig ambivalent. för jag längtar så himla mycket till bröllopshelgen. men jag längtar också lika mycket till efteråt. kanske främst för att jag är så trött på att komma på vad jag har för åsikt. vilka blommor tycker jag är fina, hur ska mitt hår se ut, vem ska egentligen sitta med vem, hur ska maten läggas upp och till vilken sabla låt ska vi gå in till. jag är så innerligt less på bröllopsbranschen. jag har försökt spjärna emot ända ifrån början. nej till bröllopstidningar. nej till brudbutiker. nej till bröllopsbloggar. nej till bröllopsforum. nej till folks allmänna åsikter. nej till enhetliga färgscheman. nej nej nej. NEJ. för jag har vetat att jag inte gillar den där världen. alls. den är inte min. inte minst fick jag ett kvitto på det när jag ändå råkade säga "jag letar smink till mitt bröllop" hos ett sminkmärke. oh maj god. jag och emma gick därifrån helt utpumpade och jag med knappt tre grejer i påsen men över tusen kronor fattigare. idag ska jag lämna tillbaka det mesta. gör om, gör rätt. kanske det som varit mest tydligt under vår planering. gör om, gör rätt när det inte känns bra.
 
 
självklart att jag svajjat lite upp å ner under de senaste månaderna gällande bröllopsplaneringen (det är nog oundvikligt) MEN jag är faktiskt så jädra stolt över mig och alex. för vi gör det bra. och framförallt gör vi det tillsammans. och när vi ibland råkar hamna i typiska roller har vi pratat om det också och försökt hitta verktyg för att bryta det. och när vi råkat börja göra eller tänka utifrån andras ramar har vi pratat pratat pratat och sedan gjort om och gjort rätt för oss. så att det ska kännas rimligt, önskvärt och bra i magen. vi har satsat på avslappnat, roligt och med ambitionen att få vara gäster att känna sig sedda och uppskattade. det blir lek, buffé, glimt i ögat och kärlek. vi gör allt själva med hjälp från nära och kära. om det tar massa tid? verkligen. men vi gör det med stort engagemang, omtanke och hjärta. om vi lägger massa pengar på det? oh ja. vi kommer snudda någonstans mellan 70-80. ändå har jag förstått att det i mångas ögon knappt är någonting. vilket gör mig ännu mer provocerad av industrin (haha) men också stolt över mig och alex. att vi samlar ihop det vi kan och vill (!) samla ihop till den här dan och gör ett sjujädra bröllop utifrån det. 
 
 
och kvar på listan nu? massor. men först ska jag lämna tillbaka det överprisade sminket, unna mig ett set bra sittande underkläder till klänning, inhandla papper till skrivaren, någon cool sjal att ha över axlarna, skriva om några till personer i bröllopshäftet och skriva ut namnlappar. och fortsätta längta till den där bröllopshelgen som nu infinner sig om exakt tre veckor men också fortsätta längta till efteråt. när vi bara kan få va. slippa spjärna emot en industri och åsikter som är överhajpade. bara åka till den där hyrda stugan, klä av oss nakna, bada i sjön, släppa ambitionerna, inte ta ansvar mer än över vad vi ska grilla till kvällen. livet helt enkelt. puss å kram till alla blivande bröllopspar, gör det som känns rätt i maggropen. liksom på riktigt faktiskt känna efter, det är viktigt. ser fram emot att ge mina bästa tips sen, för att förhoppningsvis vara en frisk fläkt som visar att en viss budget + grymt bröllop går ihop. 
4 kommentarer

om helgen.

lördag.
 
vi vaknar upp till lördag. till efterlängtad helg. lite för uppfyllda av kravet "fånga dagen" har vi en lång to-do-lista. jag är stressad över att hinna carpa solen, sommaren, livet och samtidigt få saker gjort. så det skaver irriterat i mig. sådär som det dumt nog gör när man vill så mycket men bara råkar vara människa. men vi gör det tillslut rätt bra ändå. hittar lagom nivå och bestämmer att vi får carpa sol en annan gång. så vi far på loppis, fyndar bruna flaskor, åker nervöst med bil in till stan för första gången, hämtar ut stort paket inför bröllopet *hemlis-vad-det-är*, hajfavjar när vi lyckas stuva in paketet i bilen, åker sedan till ikea, äter panerad spätta, tittar på människor och går sedan snabbt igenom vår inköpslista, köper mjukglass för en femma när vi är klara som belöning och sitter skavfötters på bänk utanför, handlar mat och åker sedan tillslut hem. och någon gång där bestämmer jag mig för att ta upp kameran och påminna mig själv om att dokumentera mitt egna liv ibland också. följ med på mastodant-inlägg om en fin helg.
 
 
vi köper en kruka med söta blommor men som luktar fis. tur det inte syns. jag är extra nöjd över mina loppade krukor. 
 
 
efter ett kvällsbad blandar jag ihop ett försök till en drink som kan bli bröllopets bål. den är somrig, fräsch och urgod som alkoholfri och urgod med alkohol. vi blir nästan lite löjligt nöjda så vi skålar för att ännu en liten detalj inför bröllopet faller på plats. 
 
 
vi lyckas visst carpa solen lite ändå. för vi har nämligen bästa eftermiddags/kvällssolen på ballen. alexs bröstkorg är varm, trygg och det irriterandet skavet har släppt. 
 
 
när klockan nästan slagit över nio dukar vi fram midsommarmat. sill, lax, köttbullar, färsk potatis, knäckebröd och ost. för sånt kan man göra när ljuset utanför aldrig slocknar och när man fortfarande är två unga vuxna utan ansvar för någon annan än sig själv. jag känner lyckorus över det lilla.
 
 
resten av kvällen skrattar vi så vi håller på att kissa på oss när vi planerar för bröllopet för att sedan åka på biljakt efter en kraschad luftballong (fråga inte) utan success för att istället upptäcka vackra ängar, skumma hus med tjurar och doften av blommande buskar utanför. jag älskar älskar älskar såna kvällar.
 
söndag.
 
 
solen silar in. lämnar vackra solfläckar över lakanen, väggarna och min nakna nyvakna kropp. jag smeker min egna midja och tänker för en stund en snäll tanke om denna runda, mjuka kropp jag bär. alexs fötter sticker i vanlig ordning ut. han kysser min nacke innan jag lyckats vakna riktigt. vi äter ägg med kaviar och spelar tjoandes foosball (80 kr på tgr och livets spel) till frukost. bestämmer att idag släpper vi kraven på bröllopsplanering. bara göra det som faller oss in. 
 
 
så vi åker till sturehof. såklart. vårt stammishak. för att äta livets chokladtårta, sitta i lä, gå barfota på deras gräsmatta och nöjt blunda mot solen. 
 
 
efteråt åker vi med nedvevade rutor genom allt det gröna. det är en av mina favoritgrejer varje sommar. åka i vår skruttiga bil med nedvevade fönster med alexs hand på mitt knä. frihet är vinden som mjukt och yrt fångar håret och smeker kinden len.  
 
 
vi hittar ett gammalt hus. som har loppis högst upp. det är så vackert där inne att det nästan gör lite ont. 
 
 
sen går vi igenom en lövskog tills vi kommer ner till en iskall och vacker mälaren. allt är grönt, klart och exploderande. 
 
 
på kvällen badar vi vid vår sjö nära lägenheten. för det är livets grej alla kategorier. 
 
 
och jag är nog ändå som mest lycklig med just sjöblött hår, kvällssol mot huden och baddräkt klistad mot kroppen (eller ja, helst simmar jag ju naken men det krävs folktommare plats för det). det är sommarens allra, allra bästa grej. bada.
 
 
när vi kommer hem slår vi på franska melodier på högtalaren, jag blandar oss en drink och så står vi sen tillsammans i köket med uppdraget att testa några rätter inför bröllopets buffé. alex dirigerar vad jag kan hjälpa honom med eftersom han preppat tidigare under dagen, medan han drar fram marinerade svampar ur kylskåpet, smular fetaost mellan fingrarna och andäktigt tvingar mig smaka av och bedöma ifall det passerar provet eller inte. sen dukar vi fram allt på vardagsrummet och jag får absolut inte ta fram kameran och ta kort för att visa andra (alex inför bröllopet: inte berätta för mycket om bröllopets detaljer för andra, roligare att hålla hemligt. jag inför bröllopet: råkar visst berätta det mesta ändå till andra av ren iver, heheh. därav är jag nu under strikt tystnadsplikt (och fotoförbud också tydligen). det är så jävla gott att vi stönar ikapp och hajfavjar fem gånger på raken som två löjligt nöjda barn. 
 
å nu är söndagen snart slut och vi ska avsluta med att äta chips. kanske den finaste helgen på länge. är så glad över att snart vara gift med denna man. min man. och inte minst är jag så glad över att sommaren är här. ibland varm, ibland lite kallare, men ändå här. fint helt enkelt. 
ä.
bada bröllopsplanering buffémat chokladtårta helg kvällsbada sommar sturehof
2 kommentarer