om en första vecka nygifta.

 
 
vi är gifta, konstaterar vi. det är omtumlande. hans läppar är mjuka och på måndagen efter vårt bröllop åker vi till en stuga utanför skövde. det fanns inget rinnande vatten och bara utedass med tillhörande utedass-spindlar. vi blir lyriska när vi anländer. över naturen, bryggan och stugan med träbjälkar i taket. mindre lyriska efter några dagar. då hade jag ledsnat på dåligt väder och behöva skita på dass. men vi installerade oss i den där lilla, lilla stugan. sov timmar efter timmar. lät två trötta kroppar ligga tätt intill och tanka kraft igen. jag lät handen smeka hans ryggtavla och sjön få omsluta min slitna kropp. jag grät. för sånt kan man visst också göra när man är nygift. trots att ens bröllop var magi. alex torkade tårar, vi lät känslorna få talas ut och skrattade. spelade yatzy, grillade och lagade potatisklyftor i ugn. vi svischade förbi vackra vyer som tog andan ur en och när det inte slutade regna åkte vi in på bio i skövde. gick hand i hand tillbaka till bilen sen. försökte handskas med första-veckan-av-semester-frustationen. vi fick en riktig pangkväll när allt var helt stilla. då tittade vi på varandra, skålade för nuet och bestämde att äsch, imorgon åker vi hem två dagar tidigare. för hemma är just nu där vi vill vara allra mest. det var helt rätt beslut och först när vi kom hem och kalendern visade att det var åtta dagar sedan vi hade gift oss, låg jag naken bredvid alex i vår säng och insåg egentligen för första gången då med hela min kropp och själ att "wow, du - du är min man". sen låg vi omslingrandes hela natten och jag har känt mig så förbannat jäkla lycklig sedan dess. när sömnen, känslorna och intrycken fick landa lite. men en liten stuga, precis utanför skövde ändå. det kan vi ändå tänkas göra om. fast med rinnande vatten och toalett den gången i sådana fall. utedass ain't ma thing.
 
ä.
1 kommentar

bitar av sommarmagi.

Jag är gift. Jag lever. Jag mår bra. Jag älskar. Skrattar. Pratar. Äter. Mår gott. Orden puttrar i mig men jag fastnar hela tiden att jag måste berätta i kronologisk ordning för bloggen. Men jag struntar i det. Var sak har sin tid och varje ord, varje berättelse sipprar ut när den väl kommer. 
 
 
Just nu är jag hos mamma och pappa i dagarna två. Det blir liksom ett annat häng när man är hela dagarna och sover över. Det är ett sommarparadis, här hemma. Trädgården är fylld av grönska, hängmattor, trasmattor på grusgången, blommande blommor och fågelsång. Hallonbusken levererar fyllda handflator av hallon och mamma och pappa tar så fint hand om mig. Gör lunch, kaffe, blandar flädersaft, skär upp melon, mixar smoothie och så vidare. Det var länge sen vi hängde. Så jag njuter och suger in allting lite extra i alla de där hörnen i hjärtat avsedda för min familj som stått tomma lite för länge. 
 
 
Efter en intagen lunch säger mamma "ska vi ta vår powernap nu kanske?" till pappa. Så då tar dom sin dagliga semesterpowernap. "Så dricker vi kaffe om tio minuter" säger mamma till mig. Jag smyger in och ser dom ligga där och tänker att det där är mina alldeles egna föräldrar. Som jag älskar dom. 
 
 
När eftermiddagen slår in cyklar vi och badar i viken. Det är riktigt varmt i vattnet, det tar inte emot ens det minsta att slänga sig i. Och när kvällen kommer lagar dom ännu lite mera mat medan jag får sitta och jobba undan lite. Steker spett, gör potatis i ugn och mixar ihop de godaste rörorna jag vet. Dukar fint. Så sitter vi ute, äter, pratar ännu lite mer om vårt bröllop, skrattar och njuter av en ljummen sommarkväll. Efteråt jobbar jag undan lite till men joinar sedan mamma för att titta på Barnmorskarna i East End. Sen äter vi pappas hemmagjorda valnötsglass som även den är den godaste jag vet. Surplar te. Säger tillslut godnatt. Jag jobbar med redigering inpå natten men somnar sedan tryggt och tungt i gästsängen i det gula rummet. Är lycklig i varenda liten vrå av min kropp. 
 
 
På morgonen vaknar jag bryskt till när pappa sticker in huvudet i rummer och väser "Sara, räven är här, kom!!" och jag yrvaket försöker kravla mig ur sängen för att springa till fönstret för att se en av de tre rävarna som besökt deras trädgård de senaste veckorna. Yrvaket blinkar jag till och ser räven sitta längst bort i trädgård, upplyst av morgonsolen. Sen somnar jag om. Men mamma och pappa? Dom kokar kaffe, mixar smoothie, brer mackor och pappa frågar försiktigt "Sara, vill du ha ost? Tycker du om den starka osten?" och jag mumlar till svar och sen tillslut sätter sig mamma på min sängkant och så åker vi till deras morgonvik. För morgondopp i det stilla och frukost vid sjön. Det är så vackert och jag fattar ibland inte att allt detta vackra kan finnas så nära Stockholm. 30 minuter med pendeltåg och det här finns. 
 
 
Sen sitter jag på en filt, blir serverad smoothie, bredda mackor, bryggt kaffe och kardemummakakor. Och vi pratar om public service, om hur barn lär sig empati, svenska journalister, ett förlegat FN och folks olika syn vad verkligheten är. Det är fint och jag har alltid, så länge jag kan minnas, älskat att prata om det där sakerna med mina föräldrar. Alltid älskat våra samtal som rör så mycket stort och svårt men också så mycket litet och mindre komplext. Allt får finnas och svar hittas inte alltid, men det är också okej. Jag njuter. Och nu har jag precis fått soppa och hemmagjorda pannkakor med hemmagjord sylt och njutit lite till. Och mamma hon kommer in och frågar "vad tror du om halloumiburgare till middag?". Och jag njuter så det nästan gör lite ont. Av värmen, det kravlösa hängandet och att få vara här bland hängmattor, blomstrande trådgård och mina föräldrar, men framförallt att få vara mina föräldrars barn för en stund, mitt i allt vuxenliv. Tack livet för stunder som dessa. Jag lovar att bära med mig dom förevigt. 
ä.
bada enkla livet föräldrar livet morgondopp sjö sommar sommarmagi
2 kommentarer