Fatass.

För några dagar sedan gick jag i en stor galleria när jag passerade en man. Precis när vi passerade varandra väste han "fatass" till mig. Jag blev så paff att jag saktade ner mina steg för att tillslut stanna till och undra "va? hände det där?". När jag vände mig om såg jag honom inte längre. Trots den överväldigande känslan av skam och av att bli riktigt ledsen försökte jag aktivt mota bort just de känslorna. Han var ju uppenbarligen bara ett jävla as och jag behövde inte lägga ned energi på honom. Ja, ni vet, det där moderna "välj-vart-du-ska-lägga-din-energi" tänket. Men några timmar senare åkte jag hem till en tom lägenhet, landade i ett hörn av soffan, tittade ut genom fönstret, borrade ner ansiktet i händerna och började storböla.
 
Alltså fyfan. Fyfan fy faaan. Kroppsvärdering (mot framförallt större/tjocka människor) är så otroligt tröttsamt, kränkande och orättvis. Jag har, av nyfikenhet, ställt frågan till de flesta av mina vänner med mer normativa kroppar ifall de kan minnas att de nånsin spanat in/flirtat med en tjock människa. 99 % av dem har insett att eh, nä, det har jag nog faktiskt inte. Många av mina vänner tyckte dessutom det var en rätt jobbig insikt att inse. För det handlar ju inte om att mina vänner går runt och aktivt tänker att tjocka människor är oattraktiva men automatiskt har vi lärt oss av ideal/normer vad det är vi ska tycka är attraktivt och mindre attraktivt och därmed göra en värdering. Blir så deppig och ledsen av detta. Dessutom är det en rädsla jag själv går runt med - att jag som människa ska bli värderad negativt utifrån min kropp av andra. Att det inte spelar någon roll hur rolig, omtänksam, smart, klok eller hur stor utstrålning jag än har för att jag redan har blivit värderad utifrån min kropp. Och i samma veva kan jag också bli ledsen över att jag "måste" vara lite extra rolig, omtänksam, smart, klok eller ha stor utstrålning för att ens ha en chans för att få uppfattas som attraktiv eftersom min kropp inte kan få anses som det.
 
Och jag har egentligen ingen uttänkt bra slutsats att avsluta detta med men jag kände att jag var tvungen att berätta om det där aset i gallerian, berätta om hur kränkande kroppsvärdering kan vara och visa den här bilden med mina lår med celluiter även fast det tar så mycket emot. Jag måste visa, för att det är min enda chans att peka ett "fuck you" till det där aset, till kroppsvärderingar och till normativa ideal. Jag måste visa för att det är mitt enda sätt att bryta min egna skam och värdering.
 
 
19 kommentarer
Hanna

Alltså fan vad äcklig människa! Usch! Hur kan man ta sig rätten att kommentera och värdera någon annans utseende eller kroppstyp? Det är så fruktansvärt äckligt. Och det värsta av allt är att sådana som han med allra största sannolikhet inte tycker att det är något som är fel med grejen att smala människor anser sig ha rätt att klanka ner på tjocka människor på olika sätt. Antingen genom "tips" och "råd" eller rena kränkningar. Jag blir så förbannad på så många olika nivåer att jag skulle kunna explodera.
Du ska vara stolt över dig själv och din kropp. Jag känner inte dig men utifrån bilden kan jag i alla fall se att du är vrålsnygg i baddräkt! Inte alla som kan bära upp en sån där! Yo go girl. Ut och visa upp dig i sommarsolen (om den vill komma fram) i den där och njuuut av det!

Svar: Ja, jag vet! Jag menar, hur många sådana "tips" och "råd" har en inte fått kan jag känna. Suck o stön så tröttsamt. Alltså, du, tack tack tack TACK för de fina peppande orden. Blev så otroligt fnittrigt glad och varm! STOR KRAM! <3
Sara Holmberg

Camilla (healthydiabetic på insta)

Hej fina underbara Sara! Jag älskar verkligen din blogg och dig, ja du förstår väl vad jag menar. Jag blev förbannad och hade högläsning för min sambo. Och önskade honom alla mina sjukdomar jag har (som gör det svårt att hålla vikten), diabetes typ 1, hypoteroes OCH den värsta av de alla PCOS! Då hade han inte kunnat gottat sig längre och samtdigt kunnat ha bra förbränning. Sluta ALDRIG vara du. Fina fina sara!Och tack igen för tipsen jag fick utav dig då jag var i stockholm! Var precis där du var (foton på ditt förra inlägg) på söder och fota, som du nog såg på min insta. :) Underbara härliga människa ÄR du! KRAM

Svar: Hej goa Camilla! Tusen tusen tusen tack för dina fina, snälla och generösa ord. Vart så otroligt varm och glad av dem, du anar inte. Vad roligt att Stockholmtipsen kom till hjälp och att de levererade! ; ) Trist att höra att du får leva med så många sjukdomar, måste stundvis vara tufft emellanåt kan jag tänka mig. Stor kram till dig Camilla och TACK, verkligen tack, för alla fina ord. <3
Sara Holmberg

Anonym

Fy faen blir så sint og lei meg av å lese om slike mennesker!!! Kunne skrevet så mye her, men nøyer meg med å si at du ser helt FAB ut og det er så bra å se at i stedet for å gjemme deg så viser du frem kroppen din med stolthet!! Du er flott! Klem! (ps håper du skjønner selv om det er norsk hehe)

Svar: Tusen tack för din härliga peppiga kommentar, blev så himla GLAD! KLEM tillbaks! (Haha, jag tog hjälp av Google Translate, men jag förstod! Kul att ha en norsk läsare, lyxigt! ;-) ).
Sara Holmberg

Niklas Johansson

Så tragiskt att höra, att en annan människa är så blåst ock säger så...helt sjukt...Jag tycker du e fin...

Svar: Ja, otroligt! Tusen tack, Niklas, vad snäll du är!
Sara Holmberg

Sara i Åre - TRÄNINGSGLÄDJE

jag vet - av egen erfarenhet - att det inte hjälper särskilt mycket just nu att säga att det inte är du, det var han, som har issues. men så är det. och han var genomvidrig. oavsett om han sa fatass eller annat valfritt ord till en tjej.

jag minns en gång när jag skulle parkera min bil vid ett motionscentrum och man skulle lägga mynt i en p-automat. jag började stoppa i mina pengar när en gubbe kom springandes och sa nej nej och blev arg för att han tydligen lagt i pengar först. jag minns inte om jag stoppat i 3 eller 5 eller 7 kronor och hur mycket han stoppat i, det handlade om enstaka kronor men problemet var att automaten tog bara mynt och ingen av oss hade särskilt många sådana just där och då. jag tog p-biljetten och han blev svinarg och sa "tjockis" till mig jättehögt när jag gick därifrån. den situationen kommer jag aldrig glömma. jag bär med mig den alltid och jag kommer alltid vara förbannad på det. han hade kunnat sagt vad som helst men man gör inte sådana påhopp. det är ett ärr som kommer ta lång tid att läka.

Svar: Ja, gud, jag vet, ett jävla as var han. Vad ledsen jag blev av läsa din story. För, det är som du säger, han kunde ha sagt vad som helst "jävla idiot" eller annat valfritt och det hade antagligen inte bitit kvar särskilt länge men just när någon väljer att säga något taskigt om ens kropp så biter det som fast i en. Det är så otroligt, otroligt kränkande och som du säger, ett påhopp. Stor kram, blev så stärkt av din kommentar. <3
Sara Holmberg

ISA

hela detta inlägg gav mig faktiskt ett visst obehag och en klump i magen, av två anledningar. 1. jag kan verkligen KÄNNA din känsla. förstå hur du kände att få kommentarer om din kropp. har själv fått det väldigt mycket och är ständigt livrädd för nya ord av främlingar. Men också 2. att världen är så jäkla fixerad vid vårt skal. att kroppen ska ha sån betydelse.. vet inte, men det här gör mig så ledsen :( KRAM FINA VACKRA STARKA !

Svar: Så jäkla tråkigt att höra att du också utstått det. Och jag vet, det är förjävligt, verkligen. TACK fina fina snälla du!! <3
Sara Holmberg

Anonym

Vi skallglädjas inte skämmas SLE

Svar: Så sant mormor!
Sara Holmberg

LisaMarie

Fy bubblan vilket bra inget, och fy fasen vilken låg människa att säga så till dig! Jag tycker att det är så fruktansvärt fult överlag att säga något om någon annans utseende/kropp. Vi har ju alla fötts in till olika utseenden/anlag etc. Jag har alltid varit smal och har därför inget att komma med angående egna erfarenheter om att få just en sådan kommentar. Däremot har jag istället få höra saker som "fan va smal du är, du måste ha anorexia", när jag var yngre. Även om det också sved och var jättejobbigt så tror jag inte att det är tillnärmelsevis vad tjocka eller kraftiga personer får utstå med tanke på att smal är det rådande idealet. Din egen "undersökning" bland din bekanta var ytterst intressant och jag förstår att många blev obekväma med insikten. Jag ställde mig själv frågan när jag läste det här inlägget och även om jag åtminstone vet en ganska tjock person som jag tycker är galet snygg, sexig och attraktiv så är långt ifrån tillfreds med mitt eget svar. Så knasigt och tyvärr tror jag att det hela blir en ond cirkel på så vis att kraftiga och tjocka personer hela tiden får höra att de är oattraktiva, får dåligt självförtroende och därmed känner sig obekväma i sig själva och får mindre "självförtroendeutstrålning", om du förstår vad jag menar. Så fel. Så TACK fina Sara för att du skrev en så fin text och för att du delar med dig av hela fantastiska dig själv!

Svar: Först - TACK för så fina ord, så kloka tankar och peppande ord. Blev så varm, glad och mjuk av att läsa din kommentar. För det andra - blir ändå ledsen över att du, som smal, också utstått sådana kränkande ord som att du skulle lida av en ätstörning - fy så respektlöst! Kränkande kroppsvärdering är ju liksom aldrig okej, oavsett vilken kropp man har. För det tredje angående normen på hur vi ser på kroppar så ja, det är lite obekvämt i att själv inse hur styrd man är av normen i vad vi tycker är fint, attraktivt eller eftersträvansvärt. Därför så viktigt att prata om det och försöka vidga sina egna vyer. Och igen - PUSS och TACK! <3
Sara Holmberg

Stina - Tillvaron.se

Fy i helvete så arg jag blir på fanskapet när jag läser detta. Det är en föga tröst (eller egentligen ingen tröst alls, bara överjävligt) men för några år sedan var jag med som en liknande sak på krogen när en snubbe kallade mig för "Jävla tjockis", vilket kan tas som en harmlös idiotkommentar från ett fyllo men som rev upp massor av gamla sår jag trodde läkt. I grundskolan var "Fläskberget" mitt stående epitet och trots att jag då hade skinn på näsan så gör det än i dag så ont att tänka på och att idioter som dessa finns och river upp gamla sår OCH skapar nya är bara förjävligt.

Du är fantastisk Sara - inside out! Kram

Svar: Du, jag med. Rövhålets rövhål. Alltså, usch. Blev så ledsen när jag läste om dina egna erfarenheter. Fyfan. Trots skinn på näsan och trots att en med förnuftet VET att man är mer än bara sin kropp och att ens kropp är vacker biter det ändå tag i en av någon anledning. Stor, stor kram till dig vackra människa! Tack för din kommentar, det stärker o värmer. <3
Sara Holmberg

Marie

Helt ärligt så var den 4e kille jag "dejtade" tjock, men han hade fina ögon och var så snäll och trevlig. Tills han slutade vara snäll och trevlig så as finns det överallt. X antal dejter senare träffade jag en man, jag var inte så small som jag är nu utan jag var rätt stor jag med på den tiden. När jag gick ner i vikt gjorde han slut med mig, för han gillade större kvinnor, fast han själv var lång och smal och hyfsat tränad kropp. Det finns folk därute som är precis så som man vill att en människa ska vara, men det är tyvärr få. Stå på dig och var stolt över dig själv, det finns dom killar som gillar större tjejer men tyvärr sticker dom inte ut lika mycket som motsatsen, då motsatsen är uppenbara arslen i det här fallet. Mitt ex skulle nog tycka du är skitsnygg, vilket du är! Jag hade heller aldrig vågat lägga ut en bikini bild, inte ens om jag hade haft en baddräkt så hade jag inte vågat göra det som du just gjorde.

Svar: Ja, jo, smaken är ju alltid som baken så klart och jag måste bara även påminna/säga att kroppsvärdering åt vilket håll som helst aldrig är rätt. Blir ju liksom fortfarande väldigt tokigt om ditt ex gjorde slut med dig för att du ändrat kroppsform, det blir ju fortfarande en kränkande kroppsvärdering oavsett om du gått från större till mindre eller tvärtom. :) Men du, tusen tack för peppen i slutet av din kommentar, värmde väldigt mycket! STOR KRAM! <3
Sara Holmberg

Beatrice

Alltså, så himla jävla idiotiskt av honom att göra så! I feel ya sister, är också vad folk skulle kalla tjock och har inte varit med om sånt där än, men känner också att jag måste kompensera hela tiden med att vara lite mer av allt annat än just smal och snygg. Vågade, efter några raderingar av just den bilden, lägga upp en baddräkts-bild på bloggen idag, och är så himla glad. Har inte fått en enda jobbig kommentar, bara en om att baddräkten är fin!

Tills vidare hoppas jag att du mår bättre, och är glad att du i alla fall har någon (och antagligen fler än din fästman) som älskar dig! Styrkekramar i mängder, du är så himla stark!

Svar: Alltså, hela kompenseratänket är ju så sjukt att man går runt med. Så ledsamt och tröttsamt. Gick in på din blogg (ja, nu är det ju några dagar sedan men gjorde det då) och vart så GLAD över att du la upp den bilden. För jag har själv velat med sådant där. Förminskat mig själv utefter min kroppsform. Klart en baddräktsbild ska vara med på din blogg lika klart som någon annan med annan kroppsform. Fortsatt PEPP till dig! Du är vacker och fantastisk och för övrigt älskade jag baddräkten!
Och du, massa massa tack för din kommentar, betyder så väldigt mycket. <3
Sara Holmberg

Emma

Fan vad starkt och stort av dig!

Svar: Puss, du är bäst. <3
Sara Holmberg

Kate

Snygg som fan är du. punkt slut.

Svar: Haha, åh! Tack för din rakt-på-komplimang, den värmde! Puss!
Sara Holmberg

Kajsa

Alltså man blir ju så jävla trött,frustrerad och allmänt arg på såna människor! När ska folk förstå att skönhet kommer i alla kroppsformer?!
Du är bäst ska du veta,du är så härligt inspirerande och vacker <3

Svar: Ja, det borde vara en självklarhet borde en tycka att skönhet finns i varenda liten kroppsform. Suckars! Alltså PUSS för snälla deppiga ord. Blir så så så glad! <3
Sara Holmberg

Sofia

Åh, vad ledsen och frustrerad jag blir när jag läser sånt här. Det här med folk som tar sig rätten att kommentera såväl utseende som personliga egenskaper på ett nedvärderande sätt. Och vad väl jag känner igen mig i det här med att man känner att man måste vara extra snäll, smart, trevlig, omtänksam osv för att ens utseende inte är attraktivt enligt normen. För mig har det slutat i att jag aldrig känner att jag duger för att jag inte kan "kompensera för mitt utseende" för att jag inte är tillräckligt smart, snäll, rolig! Vilket är så onödigt och fel! Och jag inser med skam att jag är kräsen när jag tittar in killar utseendemässigt medan jag själv är ledsen för att ingen kille finner mig attraktiv när jag läste om din fråga till dina vänner!

Svar: Åh och jag blir i min tur ledsen när jag läser att du känner igenkänning och att du själv identifierar dig så hårt utefter normen. Hela grejen med "kompensera för mitt utseende" är ju så sjukt vrickat och sjukt liksom? Utseende är verkligen bara utseende, det måste vi alla komma ihåg. Men också samtidigt bryta normen för vilka utseenden som är attraktiva eller inte, för alltså ideal är verkligen BARA en synvilla. Det är inget hugget i sten, ingen lag och det är så otroligt trist att vi blir så snäva i vårt sätt att se på kroppar och yta för att normen säger åt oss att vara det.
Du. Kompensera inte för ett skit. Du är attraktiv och fullständig. Och killar finner dig visst attraktiv, intala dig inget annat. Vi får hjälpas åt att bryta nedvärderande syner på kroppar! Kram och tusen tusen tack för din kommentar.
Sara Holmberg

SaraH

Underbara Sara!!!!

Svar: Kram!! Och tack <3.
Sara Holmberg

Jonna

Men herregud vilka människor det finns! Att han ens vågar definiera dig på ett negativt sätt på grund av din kropp, som för övrigt är fantastisk och så jäkla snygg i min mening, är sååå vidrigt! USCH på honom! Du är grym, smart, omtänksam och fantastisk PRECIS som du är Sara!

Svar: Ja, jag menar det, jävla rövhål. Och du, tack från djupet av mitt lille hjärta för dina snälla peppande ord. KRAM!!
Sara Holmberg

Stina

Du är en grymt snygg brud, wohoo!

Svar: KRAM, och TACK för peppen!
Sara Holmberg

Johanna

Blir förfärad av det här inlägget, att folk kan bete sig så. Men du är stark och vacker och jag inspireras verkligen av dig och ditt inlägg!

Svar: Ja, det är illa verkligen men du, tack ändå för de fina orden, blir så himla himla glad och varm av dem <3!
Sara Holmberg