Den årliga "fuck you"

Jag sitter och kollar efter säsongens bikini/baddräkt. Jag plöjer mig igenom hemsida efter hemsida medan klumpen i magen växer. Jag brukar normalt inte bry mig om modellerna i jakt på andra kläder. Visst har kroppsångest slagit mig både en, två, tusentals gånger men någonstans på vägen har jag lärt mig sålla bland intrycken. 
 
Men, baddräktssökandet? Det gör mig ont, varenda jävla år.
 
För varenda jävla år står jag inklämd i ett provrum och försöker tränga på mig bikinis som har en passform som bara passar en viss kroppstyp. Och min kropp står där varje år, inklämd och förnedrad, tittar undrandes upp på mig och frågar "duger jag? duger det här?". Hjärtat krampar, svetten rinner nerför ryggen och gråten bultar och vill ut.
 
För det är så taskigt. Så taskigt att de hänger där, färgglada och tilltalande, men bara för en viss kroppstyp. Det är sådant jävla taskigt ideal vi lever under, kära damer. Vart får gomagarna plats, starka rejäla ben eller en äkta Beyoncerumpa plats? Eller de hängande tuttarna, de små tuttarna eller de olika stora tuttarna plats? I vilken himla minimal trekantsbikini ska alla passa in i?
 
Och jag vill egentligen bara sträcka ut en hand, till er som också står där i provrummen. Sträcka ut en hand och be er andas och komma ihåg att ideal? Det är bara en konstig synvilla. Verkligheten? Den är mångfaldigare. Vackrare. Sexigare. Härligare.
 
Jag lovar att finnas där i sommar med er och precis som ni, stå för mitt egna kroppsideal. Ja, jag ska stå där vid strandkanten och stoltsera med go'magen och vara så förbenat snygg och ännu ett år orka peka ett kaxigt "fuck you" till idealet.
 
Tappa inte er power, vackra, fantastiska kvinnor. I'm with you.
 
 
28 kommentarer
Lovisa Blomberg

Word Sara! I'm with you! <3

Svar: <3 Puss, fantastiska du! Kom till Stockholm snart!
Sara Holmberg

Anonym

GO GIRL!!!

Svar: <3!!!
Sara Holmberg

fia

Glömde fylla i namnet. Det är fia.
GO GIRL!!! :D

Svar: Haha! Thanks woman! Lets do this!
Sara Holmberg

La Linda

WORD! Superbra inlägg! Jag har skrivit en drös på samma ämne under #hmriot. Kolla gärna in! http://www.lalinda.se/tag/hmriot/

Svar: Jättetack för visad uppskattning, blir så glad! Ska definitivt kolla in de inläggen, det är ett superviktigt att ämne att belysa!
Sara Holmberg

Emelie Dorothea Bergqvist

Alltså. Jag är med dig. Känner igen mig helt och hållet, gråten i provrummet. Tack.
Samma känsla även innan jag skulle gifta mig förra sommaren, men då fick min 40+, underbara kusin skälla ut mig och efter det bestämde jag och min karl att vår diet innan bröllopet skulle vara "äta vad vi vill" det var så skönt och jag kände mig så klart otroligt vacker på bröllopet.
Du är grym. Och vacker! Hejja dig! Varma hälsningar Emelie

Svar: Åh Emelie, tusen tack för dina generösa och fina ord. Blir alldeles varm och glad av din igenkänning. Och jag kan inte annat än att säga grattis till att du tillslut lyckades släppa "tvångsidéer", som jag kan tänka mig kan dyka upp vid bröllopstider. Hejja DIG! Och jag är helt och hållet övertygad om att du var fantastiskt vacker på din bröllopsdag! Vi får fortsätta att "sträcka ut våra händer" till varandra, med jämna mellanrum. Det kan behövas. Skickar varma hälsningar tillbaks!
Sara Holmberg

Minna

Jag känner igen mig så otroligt mycket - har inga komplex när det kommer till vanliga kläder men när man ska prova bikini och baddräkt... Oj va dåligt jag mår. Har en fylligare byst och blir så ledsen när man ska behöva välja förskräckliga tant-bikinis i fula mönster när jag vill välja de söta bandeau-bikinisarna och deras fina färger (de passar självklart aldrig mig)... Man blir ledsen och känner sig "fel" även om man inte är det...

Svar: Men PRECIS! De där jäkla tant-bikinis vet jag alldeles för mycket om, jag med! Usch och fy. Man förtjänar ju att känna sig vacker och bekväm, även om brösten inte vill tryckas ner i just trekantsbikinis eller bandeaubikinis. I feel with you. Och du, du är fantastiskt "rätt", som du är. Tro mig. Skickar massa styrkekramar till dig och tusen tack för att du delade med dig.
Sara Holmberg

tina

Underbart skrivet! Power!

Svar: Tacktacktack, Tina! Och JA - power!
Sara Holmberg

Anonym

Hej Sara!
Jag ville bara säga tack för en så inspirerande blogg! Det är den mest hälsosamma och njutbara blogg jag läst på länge! Hoppas du når ut till unga tjejer där ute, för jag tror du gör dem gott. Idag påminde du mig om hur fint vårt liv faktiskt är :)
/Linnea

Svar: Hej Linnea! Vad glad jag blir för din kommentar, den glädjer något väldigt! Vad roligt att du tycker om min blogg och ja, livet är inte alltid det enklaste, men visst finns det mycket som är fint och värt att om och om igen, påminna sig om :) Ta hand om dig!
Sara Holmberg

Jonas

Lever man i tron att ett ideal är något som man är tänkt att kunna uppnå så har man missförstått det ordet. Är man dessutom någon som äter illa, tränar lite och super varje helg osv osv så ska man inte vara i närheten av ett ideal. De allra flesta har inte möjligheten att se ut som ett ideal och det är inte tanken heller men om man inte ens jobbar på det så är man inte berättigad att klaga. Jag säger inte att bloggerskan eller någon annan här inte jobbar på det eller på något vis lever ohälsosamt. Bara trött på alla som lipar över det här. Ouppnåerliga ideal kommer ALLTID att finnas och det är bara att acceptera det! Kan man inte leva med dem så får man sätta sig i en liten stuga i skogen eller se till att jobba på att bli bekväm med sig själv! Tack! :-)

Svar: Jonas, varför ska man ens jobba för ett ideal, som ja, vem då har satt upp? Tydligen anser du att man ska "jobba för det" och om man inte gör det, då får man inte "klaga". Hmm..
Jag ser inte mitt inlägg som något lipande överhuvudtaget, utan som en öppen process för hur ett ideal ser ut och hur jag, med min personlighet, kropp och livsprioteringar väljer att hantera det. Visst, ouppnåerliga ideal kommer säkerligen alltid finnas på något vis, men ska det vara något slags kvitto på att man då bara ska svälja detta och acceptera? Så ser jag inte på saken, det är en alldeles för lat och lätt utväg och jag tänker inte sätta mig i liten stuga i skogen för det heller. Tack för din kommentar!
Sara Holmberg

Jonas

Klart att man måste jobba för det! På samma sätt som att man får jobba för att föröka nå ett karriärsideal? Vill man få ett bra jobb så måste man plugga och arbeta för det. Eller? Det faller väll inte bra jobb från himmelen?! Har man rätt att klaga på att man inte har ett bra jobb om man aldrig gick ut gymnasiet och inte visat en hint till någon ambition alls att förändra den situationen? Jag tycker att samma principer gäller hälsa. :) Idealet skapas ALLTID av konsumenter och av det som vi jagar mest. Det är hugget i sten och kommer alltid att vara så. Det jag menar är att ett ideal som är skapat av dig, mig och alla andra konsumenter kan vi bara förändra på ett sätt. Jag kommer aldrig att nå det manliga idealet men jag tänker jobba på det och vara vara glad för den sträcka i jakten som jag lagt bakom mig och det ideal som peppar mig att försöka bli bättre! Tack själv!! :)

Svar: Jag förstår din synpunkt, men håller helt enkelt inte med om att strävan efter karriär och strävan efter kroppsideal kan jämföras som likadan. Sedan tycker jag det är en viktig skillnad mellan hälsa och ideal. I mitt inlägg talar jag om den nedbrytande strävan efter ett ideal och vill istället vända den strävan till att finna sitt egna ideal istället. Jag tänker, för min del, inte och vill inte i mitt liv, jobba för ett så kallat "kvinnligt ideal" - jag vill jobba för mitt egna och det idealet behöver inte nödvändigtvis stämma överens med det normativa idealet. Precis som du skriver, du, jag och alla andra skapar idealet - det vill jag ändra på det lilla sätt jag kan ändra det på.

Och nej, man måste inte jobba för idealet! Ideal är ingen lag eller kvitto på hur lyckad, bra eller snygg du är! Punkt :)
Sara Holmberg

Moa

Tack för en riktigt bra blogg. Hittade hit efter Fia länkat. Du har ett helt otroligt sunt tänk. Fortsätt med detta!

Svar: Oj, tusen tack för att du tycker det! Blir supersmickrad och glad! Och vad roligt att du hittat hit, du är varmt välkommen! :)
Sara Holmberg

Josefine

Hej. Hittade hit efter att Izabella Fröberg länkat till dig och vilket toppeninlägg! Inspiration och power i massor, TACK så mycket. Du är grym och ska stoltsera lite extra med min go'mage (härligt namn förresten :)) idag. Kramar och kärlek.

Svar: Hej Josefin! Åh vad roligt och fint att höra att du tyckte om mitt inlägg, det gör mig otroligt glad! Och YES, kvinna - klart du ska stoltsera med din go'mage!! :) Hejja dig! Ha en jättefin torsdag!
Sara Holmberg

Alexandra

You go girl! Jag pratade om precis detta med min bästa kompis igår! Vi är båda av lite större än modellsize med härliga kurvor och Nice booty inget som ser snyggt ut i det där minimala bikinisarna. Enda alternativet är typ på "tant" avdelningen och dom är ju inte direkt heta på en 23 åring :p all power 2 you! Jag sträcker upp min hand för alla bootylishous brudar där ute <3

Svar: Alexandra! Fasen vad stort jag log vid din kommentar! Tack för din powerpeppning och jag kan inte annat än att skicka tillbaks massvis med power till dig och din bästis, räknar med er i sommar att stoltsera med era kroppar oavsett form ;)! Ha en bra torsdag!
Sara Holmberg

Maria W

Fy f*n vilket härligt inlägg!! Heja dig och varm kram

Svar: TACK! Vad glad jag blir! Skickar massa kramar tillbaks och tusen tack för att du tar dig tiden och kommenterar! :)
Sara Holmberg

Jenny

De där trekants-bikinina , hur många av den kvinnliga befolkningen kan ha såna? Ändå är de överrepresenterade på badklädsfronten! Eller så har jag en hangup på dom för att jag inte kan, men vill kunna ha...

Anyway, trevlig blogg, glad jag hittat hit!

Svar: Jamen eller hur, jag håller med dig, Jennie! Trekantshelvetena. Tusen tack för att du tycker det, du är så välkommen hit så! ;) Ha en fin dag, goa du!
Sara Holmberg

Malin

Åh vad jag känner igen mig, JAG ÄR MED DIG!

<3

Svar: SKÖNT! Stor kram till dig!!
Sara Holmberg

Maria

Tack för ditt inlägg, det behövs fler som du. Tack!

Svar: Maria, jädrar vad glad jag blev av din kommentar! Tusen, tusen tack och massa power till sig! Ha en fantastisk helg!
Sara Holmberg

Anonym

Har bara ett ord som kan uttrycka vad jag känner när jag läser detta och ser dessa bilder. WOW!!!!!!! Wow, wow, wow! All cred till dig alltså. Fy satan vad inspirerande. Så sjukt häftig och VACKER! Heja alla kvinnokroppar med alla dess former som får ögonen dansa afrodans *boomboomboom*!!

Svar: WOW, vilken kommentar! Jag började skratta rakt ut av glädje, älskar ditt "som får ögonen att dansa afrodans", underbart, haha! Härliga du, hur ska jag ens tacka för denna enorma boost?! TACK! Och ja, heja heja heja alla fantastiska kvinnokroppar! Stor kram!
Sara Holmberg

Elin

Du är magisk, å jag spyr över att jag tycker det, att inte varenda jävla människa tänker som du! Tills dom gör det håller jag till godo med dig å det gör så gott i hjärtat! Vackra, kloka kvinna!

Svar: Jisses och gudars - tusen tusen tack, Elin! Blir så jädrans varm i hjärtat! Massa kramar och fortsatt power till dig, fina generösa du!
Sara Holmberg

Elin

Tack!

Svar: <3!!
Sara Holmberg

Maya

GRYM!! Vi tjejer måste fortsätta peppa varandra, vi är skitsnygga! Bröst är alltid bröst, oavsett storlek, färg och konstistens och alltid lika sexiga.

Svar: TACK! Och jag håller så med dig, det kan aldrig finnas för mycket pepp, komplimanger och stöd! Bröst är underbara, oavsett! Tusen tack för din glädjesprudlande kommentar!
Sara Holmberg

Elin

Tack. Verkligen. Det här inlägget fyllde mig endast med massa härlig styrka och varma känslor. Jag är en ung tjej som för det mesta lyckas vara tillfreds med min kropp. Men jag vet inte vad det är med de där jäkla bikini/baddräkterna. Varenda år står man där med gråten i halsen. Och det är så jäkla sjukt hur hård man kan vara mot sig själv. Man ser tjejer/kvinnor i olika shapes and sizes varje dag, och aldrig kommer jag på tanken att kritisera dem. Snarare tycker jag att de är snygga . Men gud förbjude att jag ska få vara nöjd med mina kurvor och MIN kropp?
Den här sommaren ska jag göra mitt bästa för att inte trycka ner mig själv. Istället le mot mig själv i provrummets speglar och uppskatta varenda millimeter av den vackra och unika kropp jag har. Tack som fan :D

Svar: Elin, din kommentar berörde mig och gjorde mig varm. Och jag kan inte annat än att både känna igen mig och hålla med om det du skrivit. För visst är det så, att man varje dag möter olika former och drag av kvinnokroppar och inte alls lägger någon egentlig vikt vid det och framförallt - oftast kan beundra och njuta av just de där olika formerna. Men det är något med självkritik och att ha en förrädisk självbild... Vi får hjälpas åt och det gör mig gott att jag kan räkna med dig i sommar - att du också står där och stoltserar med ditt egna ideal! Tusen, miljoners tack för din kommentar, det glädjer något djävulskt!
Sara Holmberg

Anonym

Dom där trekantshelvetena är det enda som sitter kvar på min lilla byst. Dom sitter inte bra... men iallafall kvar (nåja) utan att glappa eller åka ner.
Blir också trött på alla modellbilder i olika webshops, skapligt missvisande. Hur ska man ens kunna tänka sig hur bikinin ser ut på en själv när alla modell har supersmal midja och stor och fast byst. Jobbigt för alla som inte passar in i mallen, oavsett om man anses för ha för liten eller för stor byst.

Svar: Självklart, "trekantshelvetena" är fantastiskt fint på vissa kvinnokroppar, menade absolut inget illa med det! Men jo, visst blir man ändå trött på det snäva idealet. Den totala bristen av mångfaldigare modeller t.ex., jag håller verkligen med dig. Det skapar så lätt en darrande osäkerhet och ledsamhet över sin egna kropp. Alla former är vackra! Tusen tack för din kommentar, det är så fint att få dela olika erfarenheter :)
Sara Holmberg

Tessie

Vilken underbar bild på alla sätt och vis :) Så vacker. Och en fantastiskt fin text.
Vart är bilden tagen, floden ser så fin ut :)

Svar: Tusen tack, Tessie! Gör mig oerhört glad att du tycker så! Bilden är tagen i en flod i fantastiska Chamonix. Vackert som tusan! :)
Sara Holmberg

c,

TACKKKKK för detta inlägg!! kände mer än väl igen mig!! Kör hårt bruden! :)

Svar: Åhh, TACK själv för peppen!! Blir så jädrans fjärilar-i-magen-glad!
Sara Holmberg

Sara

Fyfan va underbar du är!!!!!!!! Så jävla rätt!

Svar: Men åhhh, tack!!! Och ja, så jäkla RÄTT att vi ska våga stå för våra egna ideal. KRAM!
Sara Holmberg

rebecca

Åhh du är AMAZING! Älskar all positiv respons du fått. YOU GO GIRL <3

Svar: Haha, åh, underbar kommentar - vilken PEPP! Tusen, miljoners tack!!!
Sara Holmberg

Lisa

ÅÅ FY SJUTTON VAD BRA DU ÄR! Här sitter jag med gråten i halsen och ler. Jag är så tacksam för att du ikväll räddade min ångest om min kropp, som är perfekt här och nu.

Svar: Åh men WOW, tusen tack Lisa! Vad fint att du hittade detta gamla inlägg och att det kunde ge dig lite tröst. Ha inte ångest över din kropp och värdera inte dig själv utifrån din kropp, det är så himla taskigt emot en själv. Du - och din kropp är amazing, I'm sure!!
Sara Holmberg